Zemřel Zdeněk Nečesaný

21.01.2014 12:02
 

 

V sobotu 18. ledna zemřel ve stáří 87 let dlouholetý přerovský šachový hráč pan Zdeněk Nečesaný. Jeho zdravotní stav v poslední době nebyl dobrý. Přesto až do poslední chvíle nastupoval na domácí půdě za družstvo Spartaku v krajském přeboru. Poslední pěknou partii za družstvo odehrál ještě 12. ledna v zápase s AŠK Olomouc  proti o 70 let mladšímu soupeři. Že to bude jeho poslední životní partie jsme nečekali. Pohřeb Zdeňka Nečesaného se koná v pátek 24.1. ve 13.00 v obřadní síni městského hřbitova v Přerově.

 

Zdeněk Nečesaný byl od počátku své  závodní činnosti v roce 1943  věrný šachovým oddílům města Přerova, přes 60 let byl členem Spartaku Přerov (dříve Spartak PS Přerov). Patřil k nejlepším šachistům Přerova druhé poloviny minulého století. V krátkosti bych připomněl jeho šachové úspěchy.

 

 Zdeněk Nečesaný je jediný šachista Přerova, který je uveden v Malé encyklopedii šachu

autorů Veselého, Kalendovského a Formánka. Je zde uveden hlavně jako úspěšný korespondenční  hráč, reprezentant republiky. Jeho největší úspěchem byla účast ve finalovém turnaji mistrovství světa v korespondenčním šachu jednotlivců v r. 1975. Po zavedení počítačů do šachové praxe se však již korespondenčnímu šachu nevěnoval.

 

 Byl však i silný praktický hráč, dosáhl výkonnosti kandidáta mistra. V letech 1945 – 1947 hrál na známých juniorských turnajích v Chocni. V roce 1950 byl 3. v přeboru čs. armády. V letech 1958 – 1967  se několikrát zúčastnil polofinalových  turnajů přeboru Československa. Jeho 2 šachové partie jsou uvedeny i ve známé knize Šachista začátečník od K. Zmatlíka. Silnou šachovou výkonnost si udržel i ve vysokém věku, jeho současné ELO bylo 1962.

 

Celou svou šachovou kariéru hrál mistrovské soutěže za přerovská družstva. Byl jeden z posledních aktivních hráčů, který pamatoval úspěšnou éru přerovských šachových družstev, která vyvrcholila 4. místem Spartaku PS Přerov v přeboru ČSR v r. 1961. Družstvo Spartaku PS Přerov, kde hrál na předních šachovnicích, patřilo až do osmdesátých let minulého století k pravidelným účastníkům moravské národní ligy. I v současné době patřil k oporám družstva Spartaku Přerov hrajícího přebor Olomouckého kraje. Byl také dlouholetým funkcionářem na okresní a oddílové úrovni, na kterého bylo vždy spolehnutí.

 

Na Zdeňka Nečesaného budeme vzpomínat vždy v tom nejlepším, nejen jako na silného, spolehlivého a obětavého šachového hráče, ale i jako na dobrého, skromného a přátelského

člověka. Bude nám scházet, čest jeho památce.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.