Šachová simultánka s Robertem Cvekem aneb pokračovatel Aljechina...

05.10.2022 12:08

V sobotu 17.9.2022 zavítal na úrodnou Hanou, konkrétně do Prosenic, šachový velmistr Robert Cvek. Shodou okolností tomu bude v roce 2023 80let, co do nedalekého Přerova v roce 1943 zavítal v rámci svého šachového turné mistr světa Alexandr Aljechin.

Této se simultánky se zúčastnilo 27 šachových nadšenců od 11 do 81 let věku nejen z okolí, ale i Prahy, Brna, Vyškova a Bratislavy, takže akce měla punc mezinárodní simultánky. Akce se konala v příjemném prostředí sálu Obecního úřadu, kde organizátor připravil k nahlédnutí i malou retro výstavku na téma šachy. Bylo možné navštívit i krásné zdejší muzeum. Byla připravena i bohatá tombola.

Z hráčů Spartaku se do zapojil Jiří Filouš a Radim Kejík

Po slavnostním zahájení a předání krásných dárků pro velmistra a hráče z rukou pana Krause z Prahy byl proveden úvodní tah , který provedl na první šachovnici host akce, předseda muzejní komise pan ing.Otakar Dokoupil.

K překvapení všech přítomných i velmistra provedl tah pěšcem h2-h4 (dle slov hosta je to nejoblíbenější úvodní tah jeho ženy při partiích s vnoučaty). Začátek partie byl na této šachovnici zajímavý ... 

Maďarská hra

1.h4 Jf6,2.g3-g6,3.Sg2-Sg7,4.Jf3 0-0 ……atd., a tak bylo na velmistrovi, jak se s tím popasuje.

Následně se pak 23 hráčů a 2 hráčky (2 partie se kvůli onemocnění hrály online vs šachovnice) ponořili myšlenkami do svých partii s tím  jak uspět proti velmistrovi?

Po více jak třech hodinách bojů na šachovnicích skončila simultánka 

24 výher , 2 remízy (Zdeněk Nedoma a Jiří Čala  z TJ Sokol Tovačov) a jen jednou musel Robert Cvek kapitulovat s Bořivojem Novákem z TJ Sokol HRANICE

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.