Šachové zápasy družstev v Olomouckém kraji

18.10.2022 16:48

Velmi vydařenou premiéru má v oblastním přeboru-jih nováček soutěže tým Přerov-Vinary .Ambiciozní tým složených z mladých hráčů , který je doplněn o zkušené borce a hráčku z Brna, kapitánem  je Tomáš Klimecký,  doslova deklasoval na domací půdě tradičního účastníka přeboru STAV-IZOL ISO "B".Po třech hodinách hry  konečné skóre 0,5 : 7,5. Mnoho nechybělo a domácí družstvo nebylo daleko od hrozivého debaklu 0:8.

Než byl proveden první tah, tak již vedeme 0:1 kontumace,  :(   domacím nepřišel hráč. Za  nás měl nastoupit Tomáš Pohančeník, aby zkusil lepší soutěž a zahrál pěknou partii.Bohužel to dopadlo, jak dopadlo.Tomáš určitě dostane šanci v dalších utkáních.

První výsledek se zapsal na 7. šachovnici Šiška Jan proti našemu Vojtovi Peluhovi, který měl černé.

Po vyrovnaném průběhu hry v Italské se hráči dohodli po 33.tazích na remis .Řekl bych, že  předčasně.  33.a4 byla chyba, Vojta Peluha zahrál Dd7 s remízou.Mělo ovšem přijít  33......Dd3 a bílý ztrací pěšce. Sice ještě není rozhodnuto, ale bílého čekají starosti.

 

První historickou výhru v této  soutěži týmu Přerov-Vinary  zaknihovala na 6.šachovnici za bílé  Markéta "Maky" Rampulová, která je v týmu na hostování z Lokomotivy Brno.Za soupeře měla nadějného Rostislava Wagnera. Černý zvolil sicilku a tak Markéta zvolila  tzv. "morráka", čímž soupeře překvapila. Po zahájení stála bíla dobře, ovšem místo udržení  aktivity trošku ubrala pl Pokud by černý reagoval správně, mohl se dostat do velmi výhodné pozice s dobrými šancemi na výhru. Bohužel,zahrál špatné Jxe4 ??, mělo se stát ...13....Sxf5,14.exf5 e4 ,15.g4 d5 .....s myšlenkou Db6 a De3.

Po krátkém zamyšlení "Maky" vidí krásnou taktiku , zahrála luxusní 14.Jh6+  !! a bylo po dvou hodinách hry vymalováno.

 

   pozice před 13.tahem bílého....

 

S časem obědu  se hráči z hostujícího týmu doslova zakousli do svého soupeře naplno a vidina dobrého výsledku pro domácí se rozplynula jako pára nad hrncem.

Na první desce v duelu Kolmaš vs Kharčenko Mykhailo opět Sicilka alá Najdorf, bílý hrál zahájení dobře, měl malou výhodu. Míša pozici srovnal a vypadalo remizově  až do 23.tahu.Bílý asi redukoval materiál do případné koncovky, tím rozehrál černého e pěšce , který bílému nadělal  tolik starostí, až to vzdal.

Hrálo se :

23.Vd5 Vxd5,24.exd5 f5,25.Vc2 Sf6,26.Jd2 e4,27.Kf1 g6,28.Kg1 Sg5,29.Jf1 Jb3,30.Sd1 Jd4 ....... s výhrou černého v 39.tahu

 

 

Na 2 a 3 desce  vyhrávají  dvojčata Vasyliuci  obě své partie , soupeře jasně přehráli. Kluci jsou velkým příslibem do budoucna a budou-li se chtít zlepšovat, vidím velký  šachový potenciál.

 

Na 4 desce zahrál Tomáš Gazda proti  Svobodovi málo hrávaný Torreho útok a byl to  opravdu útok  na jednu branku, po 30 tahu soupeř vzdal.

 

Na 5 desce se odehrála tahově  nejdelší partii zápasu, znova na scéně Sicilská. Kamil Tobolík zvolil "tzv .hypermodernu", bílého začal  jistě přehrávat a stál na výhru již od zahájení, ale prostě soupeř se nechtěl vzdát, tak si musel těch 61.tahů odmakat :)

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.